Museum De Crypte Gennep
Dialoogmuseum De Crypte, voorheen Kijk-je kerk-kunst, is een Historisch-religieus museum in Gennep in Noord-Limburg. Het museum is gehuisvest in de crypte van de Sint-Martinuskerk. Het museum is onder meer bekend om zijn bijzondere nonnenpoppen, grote collectie Mariabeeldjes en verscheidene kostbare tapijten.
Dialoogmuseum De Crypte Gennep
Bij de ingebruikname van de Sint-Martinuskerk in 1954 gebruikte men de crypte lange tijd voor kindermissen. Er waren circa 500 plaatsen. Bij het teruglopende kerkbezoek in de jaren 60 van de twintigste eeuw heeft men de benedenkerk gesloten. In 1983 is men, na een lange periode van leegstand, onder aanvoering van deken Huisman begonnen met de inrichting van een religieus museum. Hoofdzakelijk met allerlei voorwerpen uit de vroegere Sint-Martinuskerk.
Geleidelijk aan zijn er andere voorwerpen bij gekomen, geschonken of gekocht. Het museum is op tweede paasdag 1984 officieel geopend onder de naam Kijk-je kerk-kunst. In 2009 is het museum tot De Crypte hernoemd. Tijdens de Limburgse watersnood van 1993 overstroomde de benedenkerk en heeft het Nierswater tot ongeveer 40 cm hoog in de crypte gestaan.
In het museum is een grote diversiteit aan communiebanken, biecht- en preekstoelen te bewonderen. Verder behoren een groot aantal kelken, kandelaars, monstransen en vele soorten rozenkransen tot de collectie. Ook de 14 decanaatskerken hebben als tekening een plaats gekregen. Deze werden vereeuwigd door Charlotte Krebbers. Daarnaast is er een aantal vaste exposities.
© beeldmateriaal: Museum De Crypte